24 Ağustos 2015 Pazartesi

Somon Beğendi



Malzemeler:

• 2 Adet Patlıcan
• 2 Yemek Kaşığı Un
• 3 Yemek Kaşığı Tereyağ
• 2 Su Bardağı Ilık Süt
• 1 Avuç Kadar Rendelenmiş Kaşar Peyniri
• Tuz
• Karabiber
• 4 Dilim Somon Balığı Derisi Alınmamış Şekilde
• Kajun ve Muskat Baharatı


Yapılışı: 

Norveç mutfağında sık kullanılan somon balığı ile Türk mutfağının değişilmez lezzeti patlıcanın bu büyülü ve lezzetli birleşiminde işe ilk olarak patlıcanlardan başlıyoruz. İlk önce patlıcanlarımızın üzerine kürdanlar yardımı ile delikler açıyoruz. Daha sonra bu patlıcanları isteğe göre ya ateş üzerinde ya da 200 derecelik bir fırında 40-45 dakika boyunca pişiriyoruz. Pişen patlıcanlarımızı bıçak yardımı ile saplarından ve kabuklarından ayırıp ince ince kıyıyoruz. Daha sonra ocağımıza bir tencere koyup tencerenin içinde tereyağımızı eritmeye başlıyoruz. Yavaş yavaş eriyen tereyağımızın içine unumuzu ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Bu karıştırma işlemi tereyağ ve un karışımının altın rengi almasına kadar devam ediyor. Altın rengi karışımı gördükten sonra tereyağ ve unumuzun yanına ince ince kıydığımız patlıcanları ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. En son olarak tencereden aldığımız bu karışımın içine rendelenmiş kaşar peynirini iyice yedirerek karıştırıyoruz. Bu karışımı bir kaseye ekleyip üzerine süt, muskat ve tuz ekleyip bir kenara koyuyoruz. Kenarda bu karışım sütü çekerken bizde balığımızın işini halletmeye başlıyoruz.

Somonlarımızı ilk olarak kajun baharatına buluyoruz. Daha sonra kızgın bir tavaya yağı dökerek balıklarımızı pişirmeye başlıyoruz. Balığın ilk olarak baharatlı kısmını daha sonra öbür kısmını yaklaşık 1 dakika tavada kızartıyoruz. Daha sonra bu kızaran somonları bir tepsiye dizip daha önce 200 derece ısıtılmış fırında 6-8 dakika arasında pişiriyoruz. En son işlem olarak beğendi sosunu sütünü çektikten sonra bir tabağa alıyoruz. Bu tabağın üzerine fırında pişen somonlarımızı ekleyip sunum yapıyoruz. Artık Somon Beğendi hazır afiyet olsun.

Kaynak: yemekye.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder